2024/6/11 - Maximaal hergebruik in nieuwe stadsbuurt
De gemeente Zwolle laat een groot deel van de IJsselhallen aan de Rieteweg slopen. Met dit werk maakt Zwolle tussen het Centraal Station, de snelweg A28 en de binnenstad ruimte voor de bouw van de Nieuwe Veemarkt, de nieuwste stadsbuurt van Zwolle. Circulariteit staat hoog op de agenda van de stad. Daarom gaat Zwolle de vrijkomende materialen uit de sloop van de IJsselhallen maximaal hergebruiken.
Op het IJsselhallenterrein verrijst de komende jaren de Nieuwe Veenmarkt, de nieuwste stadsbuurt van Zwolle. De Nieuwe Veenmarkt voegt een nieuwe buurt toe aan de wijk Kamperpoort, waar 750 woningen komen. Wethouder Gerdien Rots: “De circulaire sloop van de bestaande IJsselhallen is de eerste zichtbare stap voor de Nieuwe Veenmarkt.” Volgens Rots zijn de plannen voor de Nieuwe Veenmarkt samen met toekomstige bewoners, bewoners van de Kamperpoort en andere Zwollenaren en ondernemers gemaakt. “Na de sloop werken we in 2024 verder om de grond klaar te maken voor de bouw van de woningen. Ook bereiden we de wijziging van de bestemming door de gemeenteraad voor.”
Vakkundig demonteren
In opdracht van de gemeente Zwolle voert Scheffer Groep in Wezep de sloopwerkzaamheden van de IJsselhallen op circulaire wijze uit. “De sloop van de IJsselhallen is een mooie opdracht voor ons bedrijf”, zegt Jorrit Scheffer, directeur van het gelijknamige aannemersbedrijf. “Wij hebben reeds een aantal circulaire werken gedaan. Wij brengen alle vrijkomende materialen in kaart aan de hand van een op voorhand opgestelde inventarisatie.” Deze materialen worden door Scheffer vakkundig gedemonteerd en later getransporteerd naar een nieuwe locatie. “Materialen die niet direct hergebruikt kunnen worden, gaan we hoogwaardig recyclen. Zo wordt bijvoorbeeld het beton uit het gebouw weer toegepast in de productie van nieuw beton.”
De Bogenhal blijft staan
Op het IJsselhallenterrein staan de monumentale Bogenhal en de moderne hallen. De moderne hallen worden gesloopt op circulaire wijze. De Bogenhal blijft staan en wordt ontwikkeld tot een hotspot in de Nieuwe Veenmarkt die zorgt voor reuring, ontmoeting en ondernemen. Net zoals vroeger op de veemarkt. Toekomstige gebruikers van de Bogenhal kunnen bijvoorbeeld kunstenaars, ondernemers en makers zijn die activiteiten uitvoeren op het gebied van circulaire economie. Aannemer Scheffer is onlangs gestart met het afbreken van de moderne hallen van de IJsselhallen. De actuele planning is dat de werkzaamheden uiterlijk in september 2024 klaar zijn. Met sloopkranen worden de grote spanten van de IJsselhallen verwijderd en tijdelijk opgeslagen op het parkeerterrein. De materialen worden vervolgens zoveel mogelijk opnieuw gebruikt voor andere projecten in de regio.
Sleuteloverdracht
Gerdien Rots, wethouder van de gemeente Zwolle, overhandigde op 8 februari de sleutel van De IJsselhallen aan Hans Scheffer, oprichter van de Scheffer Group, waarmee het terrein officieel werd overgedragen aan Scheffer Groep. Aansluitend hierop vond de eerste sloophandeling plaats. Voor de ingang van De IJsselhallen stond jarenlang het markante kunstwerk: ‘De Dansende Stoel’. Dit kunstwerk is losgekoppeld van het fundament en verderop het terrein in depot gezet. Het kunstwerk krijgt uiteindelijk een nieuwe bestemming in de nieuw te realiseren stadsbuurt. De circulaire totaalsloop van De IJsselhallen is dus de eerste zichtbare stap voor deze nieuwe stadsbuurt. Scheffer: “Door de sloop wordt ruimte gecreëerd voor de ‘Nieuwe Veemarkt’. Hier gaan mensen elkaar ontmoeten, werken en ondernemen, waarin circulaire economie de basis is. Hoe mooi is dat?